ΝΠΔΔ Δήμου Τρίπολης

Φιλαρμονική Δήμου Τρίπολης

Η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης ιδρύθηκε το 1893 και έκτοτε πλαισιώνει ηχητικά κάθε σημαντική εκδήλωση στην επικράτεια του Δήμου της Τρίπολης, (εκδηλώσεις εορτασμού εθνικών επετείων, μεγάλες θρησκευτικές εορτές και λοιπές εκδηλώσεις).  Κάθε χρόνο πραγματοποιεί πλήθος εμφανίσεων με τη μορφή «μουσικών περιπάτων» αλλά και συναυλιών, τόσο στην πόλη της Τρίπολης όσο και σε άλλους νομούς της περιφέρειας  Πελοποννήσου και της επικράτειας συμμετέχοντας σε  διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.  Έχει στο ενεργητικό της δεκάδες, συνεργασίες με άλλες φιλαρμονικές, χορωδίες, πολιτιστικά σωματεία καθώς και συμμετοχές σε διεθνή  φεστιβάλ φιλαρμονικών. Πραγματοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με σχολεία και δομές της πόλης.

Το ρεπερτόριό της Ορχήστρας διακρίνεται για την πρωτοτυπία του και τον πλουραλισμό του και   πραγματεύεται με κάθε είδους ποιοτικό είδος μουσικής, εγχώριο και διεθνές και  εμπλουτίζεται διαρκώς.  Παράλληλα η συμμετοχή εξωτερικών συνεργατών – ερμηνευτών αλλά και οργανοπαιχτών –  συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη ηχητική απόδοση των έργων,  Έχει πραγματοποιήσει πολλά μουσικά αφιερώματα – ενδεικτικά αναφέρονται: Μουσικό αφιέρωμα  στους συνθέτες Σταύρο Ξαρχάκο, Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Κουγιουμτζή, συναυλία – αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο, στα Ελληνικά τραγούδια των 60s, στα Σύγχρονα Έντεχνα Ελληνικά τραγούδια, στον Μίμη Πλέσσα. Τη διαρκή ανανέωση  του ρεπερτορίου της Φ.Δ.Τ, επιμελείται ο Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Κωστούρος Σωτήριος. ο οποίος – εθελοντικά – διασκευάζει  ενορχηστρώνει πλήθος μουσικών έργων και αφιερωμάτων.

 

Εθελοντική δράση:

Από το 2009 λειτουργεί, στους κόλπους της Φ.Δ.Τ, Σχολή μαθητείας συνεισφέροντας στην μουσική εκπαίδευση των δημοτών της πόλης με δωρεάν μαθήματα εκμάθησης πνευστών και κρουστών οργάνων καθώς και μουσικών θεωρητικών. Τα μαθήματα προσφέρουν εθελοντικά  μουσικοί και ο Μαέστρος της Φιλαρμονικής. Οι σπουδαστές της Σχολής Μαθητείας ηλικίας 10 ετών και άνω, όταν αποκτήσουν βασικές δεξιότητες  οργανοχρησίας και μουσικής ανάγνωσης, μετέχουν με το υπόλοιπο μουσικό σύνολο φυσικά με αντίστοιχου επιπέδου δυσκολίας μουσικές ερμηνείες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο